Oedeemtherapie Fysiotherapie Geldrop

Oedeem therapie

Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. De aanvoer en afvoer van vocht kan bijvoorbeeld verstoord zijn. Je krijgt last van een gespannen huid en pijn. Massagetechnieken speciaal voor oedeem verlichten de pijn.

Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een trauma. Als oedeemfysiotherapeut werk ik samen met andere specialisten, zoals: oncologen, chirurgen, aanmeters van therapeutische elastische kousen, diëtisten en psychologen.

Hoe gaat behandeling van oedeem in de praktijk?
Oedeemfysiotherapie bestaat uit een aantal onderdelen, zoals compressietherapie (bandageren of zwachtelen), manuele lymfedrainage, oefentherapie, ademhalingsoefeningen. Advies over huidverzorging, dieet en leefregels en zelfmanagement kan ook onderdeel zijn van je behandeling.

Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren wordt bij oedeem in de meeste gevallen compressietherapie toegepast. De bandages zijn dus een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten om het effect van de therapie te behouden. Therapeutisch elastische kousen en steunmaterialen worden aangemeten en verstrekt door speciaal opgeleide kousaanmeters of compressiespecialisten.

 

Veelgestelde vragen

 
  • Door een pompend en rek effect op de lymfbanen te brengen, stimuleert manuele lymfdrainage de contractie van het gladde spierweefsel in de lymfbanen. Lymfvocht wordt voorwaarts gestimuleerd en bindweefsel wordt gedraineerd. Het verplaatsen van vocht in bindweefsel in combinatie met verplaatsing van lymfvocht wordt bewerkstelligd door een correct uitgevoerde manuele lymfdrainage. Door de microcirculatie te stimuleren kan manuele lymfdrainage succesvol toegepast worden in oedemateuse condities, zoals lymfoedeem en bepaalde types van veneus oedeem. Indirect beïnvloed het ook het immuunsysteem. Door de lymfdoorstroming te bevorderen, verwacht men de pathogenen sneller naar de lymfklieren te kunnen transporteren, alwaar ze geneutraliseerd worden.

  • – Primair en secundair lymfoedeem

    – Chronische Veneuze Insufficientie

    – Niet-bacteriële ontstekingsreacties, bijvoorbeeld verstuikingen.

    – Ulcera

    – Dermatologische aandoeningen

    – Circulatiestoornissen

    – Sportletsel

    – Brandwonden

    – Pre- en post-(plastische) chirurgie

    – Lipoedeem

 
Oedeemtherapie Fysiotherapie Geldrop

Heb je last van oedeem? Fysiotherapie Geldrop helpt oedeem en bijbehorende klachten te verminderen.

Vorige
Vorige

Manuele therapie

Volgende
Volgende

Sportfysiotherapie